Na Slovensku ztratili jablka po změně režimu na atraktivitě a převálcovali jejich dříve méně dostupné exotičtější druhy ovoce. Za socialismu přitom jablka nebyly tak kvalitní, jaké můžeme koupit dnes.
„V minulosti se pěstitelé v ovocnářství drželi hesla Pěstujme levně a hodně. Kvalita nebyla taková podstatná, nekladl se důraz na odrůdy, chuťové vlastnosti. Existovalo jen pár odrůd, obrovské sady. Západní trendy se vyvíjely směrem ke kvalitě, sady byly menší a soukromé, „vzpomíná Martin Dokupil, odborník v oblasti ovocnářství.
Zašli jsme za ním do sadu v Dunajské Lužné, který je vytvořen na principech bio pěstování. Zatím je přihlášen do certifikace a na svůj titul čeká. Společnost, která sad vlastní a provozuje, má nedaleko tohoto nového sadu i původní tradiční sad s nízkými stromy.
Sad, který má být v budoucnu certifikován jako bio, otevřeli v Dunajské Lužné v srpnu tohoto roku.
„Je v izolátu, obklopený hustou sítí nad stromy iv půdě a vytváří tak uzavřený ekosystém. Stromy jsou chráněny proti škůdcům. Pěstují se v něm mnohé odrůdy rezistentní proti chorobám.

Na péči o stromy se využívají pouze povolené přírodní látky, například kaolin, který škůdcům znemožňuje pohyb a následně páření a množení nebo nimbový olej. Mezi řadami stromů je zasazena tráva a luční květiny, aby vznikl prostor pro živočichy, které jsou v sadě přirozené a vytvářejí tak přirozenou faunu a flóru, „vysvětlil nám Martin Dokupil během návštěvy sadů.
https://zenyplus.cz/ze-nemocnicni-jidlo-nemuze-vypadat-paradne-podivejte-jak-si-s-nim-hraje-kucharka/
https://tydenikzeny.cz/losos-vsestranna-a-zdrava-ryba/
https://zenastyle.cz/panove-nevite-jak-se-oblect-na-leto-armani-fendi-ci-versace-tady-je-inspirace-z-milana/